Απαντήσεις σε 4 ερωτήματα

AstArti Gallery

Η μεγάλη και σύγχρονη συλλογή χαρακτικών έργων τέχνης, η ποικιλία και η θεματολογία είναι ισχυρό πλεονέκτημα στην επιλογή κάθε φιλότεχνου.
 
1) Πόσα χρόνια ζωής μετρά η AstArti; Ποιο το αντικείμενο και φιλοσοφία της;
Η AstArti Α.Ε. έχει ζωή στην συγκεκριμένη αυτή χώρο του πολιτισμού από το 1992. Από την ίδρυσή της έθεσε σαν σκοπό να δώσει ποιοτικές πολιτιστικές δραστηριότητες και έργα τέχνης μέσα από μια άλλη φιλοσοφία, που θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις σύγχρονες ανάγκες.Σήμερα έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα στη παραγωγή, στην κατανάλωση, στις επικοινωνίες. Αυτές οι αλλαγές εκτός των πιέσεων που ασκούν σε διάφορες πλευρές της ζωής μας, μας δημιουργούν και μεγαλύτερες ανάγκες κατανάλωσης πολιτισμού και τέχνης, αν και μέσω αυτής της διαδικασίας όχι μόνο κατανοούμε τον σύγχρονο κόσμο μας, αλλά και τον δημιουργούμε, τον μορφοποιούμε αισθητικά, τον εξανθρωπίζουμε. Από την άλλη πλευρά, όμως έχουμε ανεπάρκεια ελεύθερου χρόνου, προϋπόθεση απαραίτητη για να αναζητήσουμε την τέχνη, να την επιλέξουμε και να την απολαύσουμε. Το υψηλό κόστος του ελεύθερου χρόνου, των γνώσεων, των εμπειριών και των πληροφοριών, που πρέπει να έχουμε βάζουν περιορισμούς και αυξάνουν πολύ το κόστος της συμμετοχής μας στα αγαθά του πολιτισμού και της τέχνης. Η AstArti διατηρώντας ζωντανή σχέση με τον χώρο των εικαστικών επέλεξε την χαρακτική – μια από τις τρεις μεγάλες κατηγορίες των εικαστικών τεχνών μαζί με τη ζωγραφική και τη γλυπτική – σαν τον τομέα δράσης και παρέμβασής της, και αυτό γιατί μπορούσε να δώσει απαντήσεις και να υλοποιήσει άμεσα και αποτελεσματικά τους σκοπούς και τη φιλοσοφία της που είναι να γεφυρώσει το χάσμα, να κάνει τον κάθε Έλληνα κοινωνό και κάτοχο ενός χαρακτικού έργου τέχνης.
 
2) Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χαρακτικής και κάτω από ποιες ιστορικές συνθήκες αναδείχθηκε σε κατηγορία των εικαστικών τεχνών;
Η χαρακτική τέχνη είναι μία από τις μεγάλες κατηγορίες των εικαστικών τεχνών, που μαζί με την ζωγραφική και την γλυπτική αποτελεί ένα από τα μέσα έκφρασης των εικαστικών καλλιτεχνών. Γεννήθηκε στην Αναγέννηση μέσα από τις πιο μεγάλες στιγμές του ανθρώπινου πολιτισμού, φορτισμένη σημειολογικά με τις μεταρρυθμίσεις, τις αλλαγές, τον ουμανισμό και την δημοκρατία. Οι γκραβούρες είναι το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της χαρακτικής, της πρώιμης αλλά και της ύστερης περιόδου της. Σήμερα, η σύγχρονη χαρακτική διδάσκεται στην Σχολή Καλών Τεχνών μαζί με τη ζωγραφική και τη γλυπτική.Όσον αφορά τα είδη και τις τεχνικές της σύγχρονης χαρακτικής θα μπορούσαμε να πούμε πολλά. Ο περιορισμένος χώρος , η εξειδικευμένη ορολογία, η έλλειψη εποπτικών μέσων δημιουργεί αξεπέραστες δυσκολίες για μια αξιοπρεπή παρουσίαση, έτσι θα κάνουμε μόνο μια νύξη. Η χαρακτική στηρίζει τις τεχνικές της στην επεξεργασία σειράς από επιφανειών τύπωσης (μήτρες) από διάφορα υλικά όπως ξύλο, μέταλλα, χαλκό, πέτρες κλπ, επεξεργάζεται δε τις μήτρες με μηχανικούς και χημικούς τρόπους ο ίδιος ο καλλιτέχνης, ενώ την διαδικασία των δοκιμών και των τυπώσεων την κάνει με διάφορες ειδικές πρέσες, ανάλογα με το υλικό που αποτελείται η επιφάνεια τύπωσης. Το δε αποτέλεσμα της διαδικασίας τύπωσης διακρίνεται ανάλογα με το υλικό της μήτρας π.χ. ξύλο = ξυλογραφία, ασβεστολιθική πλάκα (φυσική ή τεχνική) = λιθογραφία, χαλκός = χαλκογραφία κλπ.
 
3) Για την επιλογή των καλλιτεχνών και της συγκρότηση της συλλογής της AstArti υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα κριτήρια;
Η AstArti Gallery διαθέτει την μεγαλύτερη και πιο πλούσια συλλογή σε σύγχρονα και μοντέρνα χαρακτικά έργα τέχνης της Ελλάδας και μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Ένα ουσιαστικό πλεονέκτημα στης συλλογής μας είναι ότι είναι «ζωντανή», είναι διαθέσιμη σε κάθε φιλότεχνο, κάθε συλλέκτη. Δεν είναι μια συλλογή που κάποιος απλά μπορεί να την επισκεφθεί, να την απολαύσει, να την χαρεί σε κάποιο χώρο, κάποια στιγμή, είναι μια συλλογή, που μπορεί να την αποχτήσει κανείς απ’ όλη έως ένα μέρος της, να ενσωματώσει στην καθημερινότητά του έργα τέχνης, που αλλάζουν το χώρο, τη διάθεση, ενισχύουν την αυτοεκτίμησή μας και την εικόνα μας, με λίγα λόγια βάζουν πολιτισμό στη ζωή μας.Η μεγάλη και σύγχρονη συλλογή της AstArti με έργα από τους μεγάλους σύγχρονους έλληνες ζωγράφους-χαράκτες με διαφορετικές θεματολογίες, συνθέσεις, χρώματα, σχήματα, διαστάσεις αποτελούν μια ολοκληρωμένη πρόταση και δίνει πολλές επιλογές. Η συλλογή της AstArti έχει δομηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε οι αποφάσεις να διευκολύνονται και να μηδενίζονται τα λάθη επιλογής. Την αισθητική, τη ποιότητα και την αυθεντικότητα των έργων τις εγγυάται η AstArti με την εμπειρία και τις επιλογές της, έτσι ώστε να είναι διασφαλισμένη η απόλαυση. Η εγκυρότητα, η μακροβιότητα και η συλλεκτικότητα του έργου τέχνης εξασφαλίζονται με τις γραπτές εγγυήσεις της.Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες - συνεργάτες της AstArti, με έργα τους στην συλλογή μας, είναι φίλοι και συνεργάτες μας. Έτσι η διαδικασία δημιουργίας ενός χαρακτικού έργου τέχνης γίνεται σε συνθήκες ιδιαίτερα δημιουργικές με εξαιρετικά αποτελέσματα.Οι συνεργάτες μας καλλιτέχνες είναι σπουδαίοι δημιουργοί με μεγάλη αναγνώριση από τους συναδέλφους τους και μεγάλη αποδοχή από το κοινό, με πλούσια βιογραφικά. Είναι δάσκαλοι στην Σχολή Καλών Τεχνών, άλλοι με μεγάλες διακρίσεις και αναγνώριση στο εξωτερικό με συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή της χώρας και αγώνες για την ανάπτυξη και διάδοση της χαρακτικής τέχνης.Οι ζωγράφοι-χαράκτες συνεργάτες της AstArti είναι: Γ. Βαρλάμος, Γ. Γουρζής, Χρ. Γκαλτέμης, Λ. Γραββάνη, Π. Ζουμπουλάκης, Ει. Ηλιοπούλου, Α. Καράμπελας, Τ. Κατσουλίδης, Μ. Κόκκορης, Ντ. Κώτσιου, Κ. Μαλάμος, Εύα Μελά, Ι. Μητσέα – Μαλάμου, Γ. Μιγάδης, Δ. Μυταράς, Μ. Παντελιάς, Λ. Παπαϊωάννου, Α. Πατσόγλου, Α. Ραζής, Ρ. Σαρελάκου, Β. Σπεράντζας, Γ. Σταθόπουλος, Μ. Σχοινά.
 
4)Ένα χαρακτικό έργο τέχνης είναι κάτι πολύ ξεχωριστό και πρωτότυπο σε ποιες ανάγκες μας μπορεί να απαντήσει και τι είδους λύσεις μπορεί να δώσει;
Το χαρακτικό έργο τέχνης όπως και άλλα πολύτιμα πνευματικά δημιουργήματα του ανθρώπου πέρα της απόλαυσης που δίνει αυτή καθ’ αυτή η τέχνη, μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια, μπορούν να παίξουν διάφορους ρόλους και να καλύψουν πολλές παράλληλες ανάγκες μας όπως να συνοδεύσουν, να σηματοδοτήσουν, να υποστηρίξουν διάφορες θετικές αλλαγές που επιδιώκουμε στον χώρο μας ακόμα και στον τρόπο ζωής μας.Η απόκτηση ενός έργου τέχνης δεν είναι μόνο για δική μας προσωπική ευχαρίστηση, το απολαμβάνουμε με όλους όσους αγαπάμε και ζούμε μαζί, με τα παιδιά μας, τους συγγενείς και τους φίλους μας.Με την ευκαιρία συμμετοχής μας σε κοινωνικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες και οι υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτές ένα χαρακτικό έργο τέχνης σαν προσφορά και δώρο είναι ευπρόσδεκτο χάρη στην πνευματικότητα και την απόλαυση που προσφέρει αλλά και την ευκολία να βρίσκει σε κάθε χώρο μια αγαπημένη γωνιά ομορφαίνοντας την καθημερινότητα μας και θυμίζοντας μας ευχάριστες στιγμές.Οι Ιδιωτικοί φορείς (επιχειρήσεις – οργανισμοί) μπορούν να προσφέρουν ένα χαρακτικό έργο τέχνης σαν μέσο επιβράβευσης για επιτεύγματα, για τις κοινωνικές υποχρεώσεις των μελών της Επιχείρησης, των δημοσίων και διεθνών σχέσεών της, το επιστέγασμα μιας συνεργασίας της, την αναβάθμιση του εργασιακού περιβάλλοντός της και την ιδία χρήση των μελών και των στελεχών της. Αλλά και οι φορείς της Πολιτείας, τα μουσεία, η τοπική αυτοδιοίκηση, τα πνευματικά τους κέντρα και οι πινακοθήκες μπορούν να κάνουν χρήση του χαρακτικού έργου τέχνης για την αναβάθμιση του χώρου τους, την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής τους καθώς και την χρήση των χαρακτικών έργων τέχνης στις δημόσιες και στις διεθνείς τους σχέσεις και αυτό γιατί σχετίζεται με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, το «χρώμα» και τη θεματολογία που τα κάνουν μοναδικά γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Επίσης για τους φίλους μας συλλέκτες είναι μία ιδανική πρόταση για το ξεκίνημα μίας συλλογής αλλά και τον εμπλουτισμό της με τεράστια καλλιτεχνική και επενδυτική αξία.Το χαρακτικό έργο τέχνης για όλους τους λόγους που έχουμε αναφέρει, μπορεί να μας προσφέρει πολλά σε πολλές διαφορετικές συνθήκες και για πολλούς διαφορετικούς λόγους δίνοντας τις καλύτερες λύσεις.