ΓΟΥΡΖΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Χαράκτης
Αθήνα, 1953

Σπούδασε χαρακτική στην ΑΣΚΤ (1974-1979), με δάσκαλο τον Κ.Γραμματόπουλο. Για ένα διάστημα εργάστηκε ως αγιογράφος και από το 1984 ως χαράκτης στο Τμήμα Καλλιτεχνικών Εργασιών του Εθνικού Νομισματοκοπείου της Ελλάδος.

Εργάζεται συστηματικά τόσο την ξυλογραφία όσο και τη χαλκογραφία. Και στις δύο τεχνικές η εργασία του διακρίνεται για το χαρακτήρα και τον πλούτο της εκφραστικής της γλώσσας. Βασικά στοιχεία του μορφοπλαστικού λεξιλογίου του είναι η γνώση των τεχνικών της χαρακτικής και η ποιότητα των διατυπώσεων του. Καθοριστικά χαρακτηριστικά της ξυλογραφίας του-σε όρθιο ξύλο-και της χαλκογραφίας του –με καλέμι και τη μανιέρ-νουάρ- είναι η εργασία του σε πολύ μικρές επιφάνειες που τον υποχρεώνει να χρησιμοποιεί καθαρά μικρογραφικούς τύπους. Στις πιο χαρακτηριστικές του προσπάθειες είναι εμφανής η οξύτητα και ποιότητα του σχεδίου του και η ικανότητά του να προχωρεί πέρα από τις ρεαλιστικές αξίες. Και ενώ έχει πάντα ως αφετηρία την οπτική πραγματικότητα, θέματα του φυσικού κόσμου και σκηνές της καθημερινής ζωής, δεν περιορίζεται στην εξωτερική περιγραφή κατορθώνει να προχωρεί σε μια ποιητική ερμηνεία των θεμάτων του. Αυτό διαπιστώνεται εύκολα σε όλες τις προσπάθειες του και ιδιαίτερα στα θέματα του αγροτικού μόχθου, στα οποία, με τις αντιθέσεις του άσπρου και του μαύρου και την ποιότητα του σχεδίου, κατορθώνει να εκφράσει το εσωτερικό περιεχόμενο των σκηνών που τον απασχολούν. Ανάλογα στοιχεία έχουμε και στις νεκρές φύσεις. Σημαντικός μικρογράφος-χαράκτης, διακρίνεται για την τεχνική πληρότητα και την ειλικρίνεια της εκφραστικής του γλώσσας, την ποιότητα και την εσωτερική δύναμη των διατυπώσεων του.

Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές εκθέσεις (Γκαλερί «7», 1989,1992 «Εύμαρος», 1991 «Τέχνη», Θεσσαλονίκη, 1992 «Άποψη», 1993 «Art-Forum», Θεσσαλονίκη, 1994) και έχει πάρει μέρος σε ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πανελλήνια 1987 Εθνικό Μουσείο, Βαρσοβία Μπιενάλε της Βάρνας, 1989 Δημοτική Πινακοθήκη, Μπρατισλάβα, 1992 «Palais Hirsch», Γερμανία, 1992 Μπιενάλε της Λιουμπλιάνα, 1993 «Konschthaus Beim Engel», Λουξεμβούργο,1994 κ.α.) Έχει φιλοτεχνήσει χαλκογραφίες, εικονογραφήσεις βιβλίων και ημερολογίων. Έργα του βρίσκονται στην ΕΠΜΑΣ Π.Δ. Αθηναίων κ.α. Διδάσκει χαρακτική στην ΑΣΚΤ. Είναι μέλος του ΕΕΤΕ, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος (1992-1994).