ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ


Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Αύγουστο του 1945. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στο εργαστήρι του Πάνου Σαραφιανού το 1964-1966 και ύστερα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας μέχρι το 1968, οπότε εγκατέλειψε τη Σχολή για να συνεχίσει ελεύθερα τις σπουδές του και να εργαστεί πάνω σε εικαστικές εφαρμογές. Το ίδιο διάστημα μελέτησε σχεδιαστικά την Αρχαία Ελληνική αγγειογραφία και γλυπτική στα Αρχαιολογικά Μουσεία της Αθήνας και του Ηρακλείου Κρήτης. Έζησε μεγάλα χρονικά διαστήματα στη Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Κύπρο και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και επισκέφθηκε για ενημέρωση πολλές άλλες χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Βουλγαρία, Μ.Βρετανία και Φιλανδία).

Παράλληλα ασχολήθηκε με την διακόσμηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, την επιμέλεια εντύπων, την κεραμική και την εικονογράφηση βιβλίων. Συνεργάστηκε με το εργοστάσιο TAPISSON για τον σχεδιασμό χαλιών και ταπισερί (1976-1981) και συμμετείχε σε θεατρικές ομάδες.
Έχουν εκδοθεί με ποίηση και ζωγραφική του τα λευκώματα «15 Ποιήματα – 16 Ζωγραφιές» σε διακόσια αριθμημένα αντίτυπα (1982) και «ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΑ» σε εκατόν ενενήντα αριθμημένα αντίτυπα (1993). Έχουν εκδοθεί πολλά έργα του σε μεταξοτυπίες και λιθογραφίες.
Πραγματοποίησε διαλέξεις και συμμετείχε σε πολιτιστικά συμπόσια και σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά.
Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης από το 1988, μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και μέλος της Εταιρείας Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Έργα του υπάρχουν σε πολλές Πινακοθήκες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.