ΤΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΙΔΗΣ


Γεννήθηκε στη Μεσσήνη το 1933. Από το 1952 – 1958 σπούδασε χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με δάσκαλο τον Γιάννη Κεφαλληνό. Το 1962 – 1966 συνέχισε τις σπουδές του στην Ecole des Beaux Arts στο Παρίσι με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Ασχολήθηκε κυρίως με την ξυλογραφία με καθηγητή τον Cami και λιθογραφία με τον E.Glairin. Παράλληλα ειδικεύτηκε στην τέχνη του βιβλίου στη Σχολή Estienne.

Από το 1971 – 1976 ήταν διευθυντής της Διακοσμητικής Σχολής Α.Τ.Ο.(Δοξιάδη). Είχε επίσης την καλλιτεχνική επιμέλεια των εκδόσεων της Εθνικής Τράπεζας για πολλά χρόνια. Επιμελήθηκε τη διακόσμηση πολλών περιπτέρων προβολής της Εθνικής Τραπέζης στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στα Ποσειδώνια στην Αθήνα. Από το 1978 είναι καθηγητής της Σχολής Γραφικών Τεχνών του ΤΕΙ της Αθήνας, ενώ διετέλεσε και προϊστάμενος του τμήματος Γραφιστικής μέχρι το 1986. Φιλoτέχνησε Κυπριακά και Ελληνικά Γραμματόσημα. Διετέλεσε καλλιτεχνικός σύμβουλος της Ασπιώτη – ΕΛΚΑ το 1986 – 1988. Στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων των ΤΕΙ σχεδίασε δύο νέα Ελληνικά αλφάβητα για τη φωτοστοιχειοθεσία (AGFA) «Απολλώνια και Κατσουλίδης». Είναι καλλιτεχνικός σύμβουλος της Εταιρείας Ελληνικών Τυπογραφικών Στοιχείων. Το 1958 έλαβε το Βραβείο ΟΤΕ για ευχητήρια τηλεγραφήματα, το 1961 πήρε το πρώτο βραβείο χαρακτικής στην Πανελλαδική Έκθεση Νέων και το 1976 μετάλλιο στην Διεθνή Έκθεση Ζωγραφικής για το Βραβείο της Ευρώπης στην Οστάνδη.

Έργα του βρίσκονται στην Αθήνα στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Βορρέ, στη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη και στην Θεσσαλονίκη στο Μουσείο.